Toggle Nav
Winkelwagen

★★★★★ (2110 beoordelingen)

Hoe zie je of jouw ring van echt goud is?

Hoe zie je of jouw ring van echt goud is?

Heb jij een prachtige gouden ring of andere gouden sieraden, maar weet je niet zeker of ze van echt goud gemaakt zijn? Wij hebben de gouden tip. We hebben deze tips voor je op een rij gezet om direct een echt gouden sieraad te herkennen. Lees snel verder!

 

Het keurmerk van goud

Wanneer je echt goud wilt herkennen, kun je dit het beste zien aan het keurmerk dat op het sieraad staat. In Nederland is elke juwelier verplicht om hun sieraden te laten keuren bij het Nederlandse Waarborg Instituut. 

Gouden sieraden zijn opgedeeld in verschillende karaten. Elk karaat heeft zijn eigen keurmerk stempel. Elk sieraad heeft dan ook zijn eigen keurmerk, ook jouw kleine gouden ring. 

Het keurmerk bestaat uit 3 cijfers. Aan elk karaatgehalte is een uniek kenmerk (drie cijfers) gegeven. Voor 18 karaat is bijvoorbeeld het keurmerk ‘750’ gegeven en voor 20 karaat ‘833’. 

Het karaatgehalte geeft aan hoeveel goud er vermengt is met een ander materiaal in het sieraad. De keurmerken ‘585’ of ‘750’ geven aan dat er 585 en 750 delen van de 1000 delen puur goud zijn. De andere delen zijn van een ander materiaal. 

 

De gouden test

Er zijn verschillende opties om je gouden sieraden te testen. De meest voorkomende goudtesten die je thuis kunt doen zijn toetswater of een elektronische goudtester. 

 

  • Toetswater met een toetsteen. Deze toets is vaak te koop op het internet of in speciale winkels hiervoor. Bij deze test wrijf je het sieraad stevig over de toetssteen. Vervolgens doe je een druppel van het toetswater op de toetssteen. De kleur die de toetssteen krijgt, geeft weer hoeveel het karaatgehalte van het sieraad is. Je krijgt bij de toetssteen een blaadje met de verschillende kleuraanduidingen. Zo kun je goed zien welke kleur welk karaatgehalte is.
  • Elektronische goudtester. Deze zijn wat prijziger, maar ook veel op het internet te verkrijgen. Bij de elektronische goudtester haal je de pinnetjes tegen het sieraad aan, waarna het laat zien of het echt goud is en hoeveel karaat goud het sieraad is. 

 

Om echt zeker te zijn dat jouw gouden sieraden goed getest worden, raden we altijd aan om je sieraden te laten testen bij een juwelier. Vaak duurt dit niet lang en de meeste juweliers doen dit gratis. Juweliers zien vaak in een oogopslag of sieraden van echt goud zijn en met speciale apparatuur zien ze ook snel hoeveel karaat een sieraad is. Wil je zeker zijn dat de goudtest goed verloopt? Laat je sieraden dan testen bij een juwelier. 

Goud testen is dus heel belangrijk en tevens heel gemakkelijk te doen. Je kunt dit thuis oppakken, maar ook bij de plaatselijke juwelier. Kom er snel en gemakkelijk achter of jouw gouden ring (en andere sieraden) van echt goud zijn!